Elérhetőségek

Pálinkaház Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Vas Gereben u.1
Telefon:
+36/94-314-132
Mobil:
+36703969605
E-mail:
szabomilan8@gmail.com
További információk Nyitvatartás


Nagyüzem a pálinkafőzdékben

2018.04.19. 10:20

 

Jó pálinkát csak jó cefréből lehet főzni, így abba szinte étkezési minőségű gyümölcsöt kell tenni – tudják ezt a gazdák jól. Mozgalmas az idei szezon a szombathelyi szeszfőzdék számára is, hiszen kimagasló a termés a kiskertekben. A bérfőzés mellett ma már otthon is bárki készíthet saját kisüstit.

 

– A tavalyi volt hosszú ideje a legrosszabb évünk, kétszer fagyott, jég is esett, alig termett gyümölcs. Az idei esztendő sokkal jobb, nagy az érdeklődés. Augusztus eleje óta éjjel-nappal üzemelünk – mondja Horváth Ágnes, aki több mint harminc éve az egyik szombathelyi pálinkafőzdében dolgozik. Kisebb várólista alakult ki, már januárra is van előjegyzésük. A főzde udvarán most is cefrével teli hordók sorakoznak. Két 200 literes, dupla falú üstjük naponta többször is megtelik.

 
 

A jó pálinka titka a jó minőségű cefre Fotó: CSG

– Sok volt a nyári gyümölcs, a cseresznye, sárgabarack, meggy, most kezdik hozni a körtét, a szilvát. A sort a szőlő és a törköly zárja, bár ez nálunk kevésbé gyakori, inkább a bortermelő vidékeken, Vaskeresztes, Kőszeg környékén jellemző. Főztünk különlegességeket is: epret, bodzabogyót, bodzavirágot, szedret, málnát. Van egy állandó vendégkörünk, és újabban kísérletező kedvű fiatalok is jönnek. Mi bárkinek szívesen adunk tanácsot. Érdekes, hogy mióta elkezdtem a szakmát, sokat változott az ízlés. Harminc évvel ezelőtt nem vittek el pálinkát 50 fok alatt. Most 48-49 az átlag, de kérnek 45-46-ost is. Van, aki egyfajta gyümölcsöt főzet, mások vegyes pálinkát készíttetnek, egy a lényeg: minőségi ital legyen! – hangsúlyozza Horváth Ágnes.

Minőségi pálinka pedig csak jó cefréből készülhet, így arra nagy gondot kell fordítani. A rothadt, penészes, permetszerrel szennyezett gyümölcsöt nem szabad beletenni, ahogy az idegen anyagokat – földet, levelet, ágakat – sem. A csonthéjasokat ki kell magozni, az erjedésnek indult cefrét pedig időnként érdemes megkeverni. Ha ezeket az íratlan szabályokat betartja a gazda, biztosan finom pálinkája lesz, amit jó szívvel kínálhat vendégeinek.

 
 

Nagy Szabó Milán ügyvezető különös gonddal fokolja a pálinkát Fotó: CSG

Így tesz Molnár Lajos is, akinek parkerdei kiskertjében több gyümölcsfa is sorakozik. Minden évben főzet pálinkát, van, hogy 40-50 liter is összejön. – Nem panaszkodom az idei termésre. A nyári gyümölcsökből vegyes pálinkát készíttettem, került bele cseresznye, mirabella, fekete szeder. 300 liter cefréből 21 liter pálinkám lett. Ízletes, finom aromájú. Most vittem el a körtét, hátravan még a szilva. Családi, baráti körben elfogy, a jó házi pálinkát mindenki szereti – mondja.

Sokan a parkerdei kiskertekből is ide hozzák a gyümölcsöt Fotó: CSG

Minden második kiskertben van valamilyen gyümölcsfa, sokan kifőzetik a termést, így az nem vész kárba. Van, aki a bérfőzést választja, de olyan is akad, akinek saját desztillálóberendezése van, a törvény ugyanis erre is lehetőséget ad. A magánfőzést előbb be kell jelenteni az önkormányzat adóosztályának, majd adójegyet kell igényelni a NAV-tól. Évente legfeljebb 86 adójegyet lehet kiváltani, darabonként 700 forintért. Egy adójegy egy liter pálinka kifőzésére jogosít fel. Vas megyében idén eddig 137 magánfőző 1824 darab párlatadójegyet igényelt és vett is át – tájékoztatott a NAV. Az elmúlt hetekben nőtt az igénylések száma, ami az év végéig várhatóan még növekedni is fog.

Nagyüzem a pálinkafőzdékben

Vissza az előző oldalra!
Pálinkaház Szombathely - Magyar