Elérhetőségek
Pálinkaház Szombathely
Vas Gereben u.1
Telefon:
+36/94-314-132
Mobil:
+36703969605
E-mail:
szabomilan8@gmail.com
Térkép
Pálinkából a legjavát
Káldon találkoztak a vasi szeszfőzdések
Idén nem történt a pálinka bérfőzést komolyabban befolyásoló jogszabályváltozás, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága a hagyományaihoz híven most is megtartotta a szeszfőzdések számára a tájékoztató fórumát.
Szabó Milán a szombathelyi Ági Pálinkafőzdéjének vezetője, valamint Horváth István és Horváth Istvánné a Káldi Pálinkafőzde tulajdonosai – házigazdák
Hetedik alkalommal gyűltek össze a szeszfőzdések a szokásos éves pálinkafórumra, amit a NAV Jövedéki Ellenőrzési Osztályának munkatársai tartottak számukra. A helyszín ezúttal a Káldi Pálinkafőzde volt. A tájékoztató fontos információforrása az érintetteknek, ezt mutatja évről évre a magas részvételi arány. Vas megyében évek óta stagnál a bérfőzdék száma, 30 helyen főzethetik ki cefréjüket a gyümölcsös-, kiskerttulajdonosok. Süveges Gábor, jövedéki ellenőrzési osztályvezető röviden ismertette a NAV-nál történt szervezeti változásokat, majd részletesen tájékoztatta a résztvevőket a 2015-ös ellenőrzések tapasztalatairól. Idei munkájukat pedig információkkal, nyomtatványminták kiosztásával segítették a vámosok.
Süveges Gábor osztályvezető, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága Jövedéki Ellenőrzési Osztály
A fórumon kérdésként felvetődött, igaz-e, hogy az unió betiltja a higanyos fokolókat. A jövedéki ellenőrzési osztály munkatársai elmondták, a jelenlegi szabályok a hitelesített eszköz használatát írják elő, függetlenül attól, hogy az milyen. Többen kifogásolták azt, hogy a bérfőzdék eszközvásárlását előre be kell jelenteni, az otthoni, magánfőzőknél pedig nincs ilyen kötelezettség.
Vasban kétszer annyi szeszfőzde működik, mint Zalában vagy Győr-Moson-Sopron megyében, míg a magánfőzők száma mintegy fele a környező megyékben regisztrált adatokhoz képest.
Süveges Gábor osztályvezető, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága Jövedéki Ellenőrzési Osztály és a vasi szeszfőzdések (1 híján teljes volt a létszám)
Tavaly a 30 vasi bérfőzdében 19 ezren több mint 400 ezer liter párlatot főzettek ki. Arról viszont nincs adat, hogy otthon mennyi készült.
A magánfőzők eddig ezer forintos éves díj ellenében készíthették a párlatot. Újdonság, hogy 2016-tól literenként 700 forintos párlat adójegyet kell vásárolniuk, amelyet a vámigazgatóságon igényelhetnek. Az otthonfőzés felügyelete azonban továbbra is önkormányzati hatáskörbe tartozik.
Vissza az előző oldalra!