Elérhetőségek

Pálinkaház Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Vas Gereben u.1
Telefon:
+36/94-314-132
Mobil:
+36703969605
E-mail:
szabomilan8@gmail.com
További információk Nyitvatartás


Pálinka a gasztronómiában

A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke. Mint minden tradicionális ital fogyasztásának, így a pálinkakóstolásnak, fogyasztásnak is megvannak a hozzá köthető szokásai, metódusai.

A pálinka egyaránt fogyasztható étkezés előtt aperitifként, és étkezés után digestiv italként is. A pálinka élményt ad, akár baráti beszélgetés közben fogyasztjuk, akár ünnepi vacsora előtt vagy után, hiszen a gasztronómiai élvezetek kiteljesítője is.

A hagyományok szerint a pálinka adja az erőt, így régen a vidéki emberek kora reggel fogyasztották, mielőtt munkába álltak a földeken, illetve hideg napokon - pl. disznóvágások alkalmával. Asztalra került azonban családi ünnepnapokon is és áldomásként is sokszor fogyasztották, esküvőkön, gyermek születésekor, aratáskor.

A mai kor életvitele és gasztronómiai szokásai már nagyban eltérnek elődeinkétől. Így a pálinka fogyasztásának is más események teremtenek alkalmat, valamint teljesen megváltozott az is, hogy hogyan és miből isszuk a pálinkát.

A pálinka felhasználható különféle ételek, turmixok, koktélok, és sütemények készítéséhez is, így különleges, kellemes ízt és illatot ad a magyar konyha remekeinek. Néhány egyszerű tanács betartásával emelhető a pálinkafogyasztás élménye, és így még a pálinkától eddig idegenkedők is élvezettel fedezik majd fel a benne rejlő értékeket, és élvezettel fogyasztják majd a pálinkát.

A magyaroknak olyan értékes kincs a pálinka, mint például az oroszoknak a vodka, a franciáknak a konyak vagy a skótoknak a whisky.

Pálinkakultúra

Jókora fáziskéséssel követte a borokat a pálinka újrapozícionálása. A kulturált pálinkafogyasztás legfőbb szabálya: a pálinkát szobahőmérsékleten, 18-20 Celsius fokon illik fogyasztani. Amikor a pálinkát lehűtik mérhetetlen kárt okoznak a pálinkának és a fogyasztónak. Ilyenkor ugyanis az ital elveszíti azt az élvezeti értékét, amiért fogyasztjuk: az illatát, a gyümölcsösségét. Az alkoholérzet felerősödik, az etil-alkohol neutrális jellege dominál, elnyomva a pálinka páratlan értékeit. A pálinka akkor kellemes, ha kortyolgatva, ízlelgetve isszuk. Nem a mennyisége a lényeg ugyanis, hanem a minőség és az az életérzés, ami körülveszi. A pálinka élményt ad, akár baráti beszélgetés közben fogyasztjuk, akár ünnepi vacsora előtt vagy után, hiszen a gasztronómiai élvezetek kiteljesítője is. A pálinka egyaránt fogyasztható étkezés előtt aperetívként, és étkezés után digestívként. A pohár, amiből fogyasztjuk, legyen alul öblös, felül összeszűkülő, hogy az illatokat megfelelően vezesse. Nem kell körkörösen mozgatni a poharat a pálinkával, elég kicsit megdönteni, lazán megmozdítani, és máris érezzük az illatát.

A pálinka fogyasztása után nem szabad megfeledkezni a szárazpróbáról sem. Aki ezt kihagyja, nem ismerheti meg teljes egészében a pálinkát. A pálinka elfogyasztása után négy-öt percig kézzel melegítsük az üres poharat, a kézmeleg hatására intenzív, kellemes illatok szabadulnak fel. Ekkor szinte párolgási sorrendben érzékelhetők a könnyed alkotók, a fejillatok, a gyümölcsösebb, citrusos jegyeket mutató szívillatok, majd folyamatosan a gyümölcsre jellemző alapillatok. Ez az élmény lezárása, kiteljesítője egy szép pálinka nyújtotta örömöknek.

A pálinka felhasználható különféle ételek, turmixok, koktélok, és sütemények készítéséhez is, így különleges, kellemes ízt és illatot ad a magyar konyha remekeinek.

Pálinka a gasztronómiában

Vissza az előző oldalra!
Pálinkaház Szombathely - Magyar