Elérhetőségek

Pálinkaház Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Vas Gereben u.1
Telefon:
+36/94-314-132
Mobil:
+36703969605
E-mail:
szabomilan8@gmail.com
További információk Nyitvatartás


Pihentetés és Érlelés

A pálinka pihentetésnél a cél a harmonizálás.

A pihentetést a friss pálinka szellőztetésével kezdjük, ez azt jelenti, hogy napfénytől elzártan, 3-4 napon keresztűl szobahőmérsékleten laza dugóval vagy dugó nélkül tároljuk, mert a főzés során keletkezett gázok ekkor szabadulnak fel.

Ha igazán finom pálinkát szeretnénk, a középpárlatot még néhány hónapig pihentetnünk kell.

Ilyenkor ugyanis a középpárlatban található savak, az alkohol, a vörösréz ionok (persze, csak ha réz üstben főztük), valamint az oxigén elkezdenek dogozni, és egymással reakcióba lépve igen kellemes aroma anyagokat hoznak létre. Ezekkel az aromaanyagokkal a pálinkánk sokkal finomabb, teltebb ízű, simább, kellemesebb “italú” lesz.Bármennyire próbára is teszi a türelmünket a pihentetés, érdemes kivárni, mert a végére egy egészen más minőségű, sokkal értékesebb és élvezetesebb italt kapunk! A pihentetés során a szellőztetés hatására a házi pálinka valamennyit veszíthet az alkohol tartalmából.

A PVC anyagú műanyag edények használata nem ajánlott, mert a pálinka kioldja a káros anyagokat az ilyen típusú edényekből.
 

Érlelés

Az érlelés során a minőség stabilizálódik, nincs minőségromlás. Érlelt pálinkának akkor nevezhetjük párlatunkat, ha minimum 3 hónapig érleltük fahordóban. Az érlelt pálinkák egy speciális változata az Ópálinka, vagyis az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

Az érleléshez minden esetben fahordó szükséges. Ennek mérete meghatározza az érlelés sebességét (minél kisebb, annál intenzívebb!), anyaga viszont a színt, ízt, illatot adja a pálinkának.

Tölgyfa:

Intenzív sárgás-barna színt, markáns tölgyfa jelleget ad, de csak karakteres párlatok esetén szabad alkalmazni (például szilva, törköly, borpárlat). A markáns, karakteres, intenzív illatú és ízű párlatokat különböző anyagú fából készült hordókban tárolhatjuk, érlelhetjük. Így eltérő karakterű termékeket kaphatunk, például a tölgy markáns kemény, csersavas ízt, óarany színt ad a pálinkának.


Gesztenye:

A törkölypálinkák leginycsiklandozóbb, a legelegánsabb ízlést is kielégítő érlelési módja. Kiválóan egészíti ki a törkölypálinkák markánsan kesernyés izét, a gesztenyefából kioldódó aroma komponensek és teszik kerek egésszé az ízharmóniát. Az érlelés során keletkezõ finoman árnyalt szín, a törkölypálinka gasztronómiai megjelenését is bármely fehéren megterített asztal díszévé emeli.


Akácfa:

Az akácfa hordóban történő pálinka érlelés zöldessárga színt, és egy kissé kesernyés ízt eredményez. A vad gyümölcsökből készült pálinkák kiváló érlelési módja. A Vadkörte (Vackor) pálinka színe, íze, zamata így teljesedik ki igazán.


Eperfa:

A zamatosabb gyümölcspárlatok, pl. eper-, vilmoskörte-, sárgabarack pálinka, kerülhetnek eperfa hordóba. Ezek a hordók elsõsorban kis méretekben készülnek. Az eperfa a legértékesebb hordó készítésre alkalmas faanyagunk, amely a legfenségesebb harmóniát adja a beletöltött pálinkának. A pálinka veszít alkohol tartalmából, és az íze is elveszíti karcosságát, gazdagodva az eperfában rejlő csodákkal, kioldva az eperfa festékét, aranyszínû kristálytiszta csillogást ölt magára.

 

Pihentetés és Érlelés

Vissza az előző oldalra!
Pálinkaház Szombathely - Magyar